7 juli 2022
Het is een veelgehoorde uitdaging onder werkgevers: je medewerkers ondersteunen om continue te (blijven) leren. Logisch, want er wordt al zoveel van zorgprofessionals verwacht. Hoe voorkom je dat het voor beide partijen een grote bron van frustratie wordt? En hoe zorg je ervoor dat medewerkers zin hebben én krijgen om aan de slag te gaan? Met deze tips kom je een heel eind in de goede richting.
1. Maak de toegevoegde waarde helder
De agenda’s van zorgprofessionals zijn meestal overvol. Het volgen van bijscholingen wordt daarom vaak gezien als een extra taak om af te vinken. Niet helemaal de juiste motivatie, toch? Bovendien zonde, want het kan de werknemer ontzettend veel opleveren. Bijvoorbeeld meer diepgang vinden in het eigen vak. Het opdoen van kennis over de nieuwste innovaties. Of inzichten om bepaalde handelingen nog efficiënter te kunnen doen. En precies dáár ligt dus een taak voor de werkgever. Breng in kaart wat de toegevoegde waarde van leren is. En laat zien hoe dit aansluit bij de doelstellingen van de organisatie. Niet alleen omdat het ‘nu eenmaal moet’, maar laat de link met de praktijk en het eigen werk zien. Hoe je dat als werkgever doet? Lees tip 2!
2. Zorg dat ze er gelijk iets aan hebben; het liefst vandaag nog!
Misschien wel het allerbelangrijkste als het gaat om het overdragen van kennis: zorg dat de lesstof aansluit op het werk in de praktijk. Vaak is er veel verplichte lesstof die geen enkel raakvlak heeft met de werkvloer. Het gevolg? Lesstof die ver wegzakt of zelfs wordt vergeten. Of lesstof die niet wordt herkend en tot frustratie leidt bij de professional. Waarop reacties kunnen ontstaan als: ‘Waarom moet ik dit leren? Dit is niet relevant voor mij.’ Kijk dus kritisch naar het aanbod en kies voor lesmateriaal dat direct toepasbaar is binnen iemands functie. ZorgPad Professional van Noordhoff biedt hierbij uitkomst. Deze leerpaden zijn direct te gebruiken in de dagelijkse praktijk. Ze worden opgesteld door mensen uit het werkveld en bevatten realistische praktijkcassusen. Hierdoor wordt de link met het eigen werk een stuk sneller gelegd. Bovendien gaat het in de toetsen niet alleen om theoretische weetjes, maar juist om toegepaste kennis. Hierdoor wordt de relevantie voor de werknemer direct veel duidelijker. En dat maakt het meteen een stuk leuker om te leren.
3. Creëer afwisseling in content
Je kunt de lesstof op verschillende manieren presenteren. Zorg dat je daarin als werkgever faciliteert. De ene keer wil iemand liever een video bekijken. Een ander moment werkt voor diegene juist een (online) quiz of het beluisteren van een audiofragment. Deze afwisseling houdt de medewerker alert en scherp. En het zorgt ervoor dat de werknemer iets te kiezen heeft. Wie zegt dat leren saai moet zijn? Ook als het gaat om de leerstof zelf is het goed om te variëren. Help de werknemer met het opstellen van een individueel jaarplan waarin iedere keer een ander onderwerp op de agenda staat. Zo voorkom je het eindeloos herhalen van dezelfde stof wat uiteindelijk resulteert in verveling.
4. Geef vrijheid/personaliseer
Niet iedereen heeft dezelfde leervoorkeuren. Voor de een werkt het om te sparren met anderen. Een ander leert juist beter door in de praktijk aan de slag te gaan en collega’s te observeren. Blijven vasthouden aan een bepaalde leervorm – die niet bij iedereen aansluit – heeft dus totaal geen zin. Sterker nog, bij sommige medewerkers werkt het averechts. Kijk daarom kritisch wat iemand nodig heeft en laat iemand hierin zelf meedenken. Kom je er samen niet uit? Laat iemand dan eens online een leervoorkeurentest invullen. Op die manier zorg je uiteindelijk voor een lesprogramma op maat.
5. Zet scholing in de etalage
Door als werkgever steeds het onderwerp ‘scholing’ op de agenda te zetten, blijft het leven binnen een team. Je bent nu eenmaal niet klaar als je het inkoopt en eenmalig communiceert. Maak het bijvoorbeeld een terugkerend onderwerp tijdens de jaargesprekken. Daarin wordt onder andere gesproken over de ontwikkeling van de medewerker. Als je als leidinggevende weet wat de mogelijkheden zijn in het leeraanbod, kun je medewerkers op de juiste manier hierin ondersteunen. Of bespreek tijdens een teamvergadering welke scholingen er zijn gevolgd, deel wat er is geleerd en benoem welke er nog op de planning staan. Zo’n teamoverleg is ook een goed moment om eens een casusvideo met elkaar te bespreken. Door er met elkaar over te praten, leer je van en met elkaar. Een bijkomend voordeel hiervan is dat medewerkers reflecteren op de werkprocessen binnen de afdeling. Dat leidt uiteindelijk tot verbetering. En wat ook erg helpend is: een eenvoudig online platform zoals Studytube, waar medewerkers overzichtelijk zien welke leeractiviteiten er zijn binnen de organisatie. Zo wordt leren een stuk makkelijker én leuker!
Kunnen we met je meedenken hoe we jouw medewerkers het beste kunnen stimuleren om te leren? Neem contact met ons op.