4 januari 2021 458 x bekeken

DOOR LAB EN OPLEIDINGEN TE KOPPELEN, MAKEN WE DE ZORG VEILIGER

Tevreden en trots, dat is hoe ik terugkijk op het afgelopen jaar. Het was het jaar waarin we voor het eerst bij een klant een brug sloegen tussen het lab en de afdeling Opleidingen. Met een slimme koppeling tussen het LMS (PulseWeb) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en de software van POCcelerator, dragen we bij aan veiligere zorg én efficiëntere opleidingsprocessen.

In het lab van elk ziekenhuis staan talloze medische instrumenten waarmee zorgpersoneel moet kunnen werken. Opleidingen zorgen ervoor dat zij verantwoord aan de slag kunnen. In veel gevallen zijn deze opleidingen blended. Ook bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waar personeel deels geschoold wordt in skills labs en deels getoetst wordt in PulseWeb, het Leer Management Systeem van dit ziekenhuis. Het opleidingsbeleid van het JBZ is geautomatiseerd: stroomt een nieuw personeelslid in, dan krijgt hij automatisch de verplichting om de medische instrumenten te leren kennen die hij nodig heeft in zijn werk. Pas na het behalen van een certificaat is de medewerker aantoonbaar bekwaam.

Mensenlevens

Het JBZ werkt al een tijd met data management systeem POCcelerator; leverancier van software die ervoor zorgt dat een apparaat op slot gaat als een medewerker zonder certificaat ermee probeert te werken. Een welkome en noodzakelijke interventie: het gaat over mensenlevens! Jammer was wel, dat alle data die deze software nodig had om de juiste keuzes te maken, handmatig ingevoerd moest worden. Had een medewerker het certificaat behaald om te mogen werken met een bloedgasmeter, dan moest iemand van de afdeling Opleidingen zijn gegevens invoeren in POCcelerator en er zo voor zorgen dat de medewerker niet alleen gecertificeerd maar ook geautoriseerd was en het apparaat beschikbaar was voor hem.

Fouten op de loer

Je kunt je voorstellen dat dit in een ziekenhuis met de omvang van het JBZ onbegonnen werk is. Fouten liggen op de loer en de tijdsinvestering is enorm. Bovendien vertraagt het; soms duurt het een dag voordat een medewerker die zijn certificaat behaald heeft, in het systeem geautoriseerd is. Op een moment dat elke seconde telt, is dat niet handig.

Bekwaam = geautoriseerd

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wilde voorgoed afrekenen met deze foutgevoelige en tijdrovende manier van werken en dat bracht ons om de tafel met POCcelerator. Daar ontstond al snel een masterplan waarmee grote winst behaald zou kunnen worden: een slimme koppeling tussen POCcelerator en PulseWeb, waardoor opleidingsgegevens van personeelsleden automatisch uitgewisseld worden en het overzicht van geautoriseerde mensen altijd up-to-date is. Zodra een certificaat op groen staat in het kwaliteitsdashboard van PulseWeb, krijgt POCcelerator een seintje en is autorisatie een feit. Haalt de bekwame medewerker zijn personeelspas langs het apparaat, dan is deze direct toegankelijk voor gebruik.

Veilige zorg

Zo zorgden we ervoor dat mensen die aantoonbaar bekwaam zijn direct toegang hebben tot medische instrumenten. Zodat ze op het moment dat iedere seconde telt adequate en veilige zorg kunnen bieden. Zodat administratieve processen niet langer de oorzaak kunnen zijn van te weinig beschikbare handen. Want wie zijn certificaat heeft behaald, kan direct daarna aan de slag.

Pure winst

Het was mooi om te zien dat het lab en Opleidingen samenwerkten om gedeelde belangen te behartigen. Beide partijen ervaren nu tijdwinst, minder frustratie en soepele, geautomatiseerde processen. Er zijn in de afgelopen maanden al 1.500 autorisaties doorgestuurd vanuit PulseWeb naar POCcelerator. Dat zijn 1.500 namen die zonder deze koppeling met de hand ingevoerd hadden moeten worden. Lijkt mij pure winst!

Huibert Kuijsters (POCT coördinator Jeroen Bosch Ziekenhuis): “We hebben nauwelijks nog omkijken naar certificeringen en registraties. Elke dag wordt er automatisch een update gedraaid van alle mutaties in gebruikersgegevens; het is een verademing!”

Ben je ook geïnteresseerd in deze koppeling voor jouw ziekenhuis? Neem contact met ons op!

Auteur


Dave Brands
Consultant

Tags : , , ,