30 juni 2021 145 x bekeken

Data is overal. Op straat, online en – als je dat wil – zelfs in je eigen koelkast. Met data plannen, voorspellen, beslissen en rapporteren we nauwkeuriger dan ooit. Ook steeds meer bedrijven en zorginstellingen zetten data slim in om meer uit hun organisatie te halen. Werk jíj al datagestuurd? 

Je wordt wakker en checkt je smartphone. Je ziet meteen dat er kilometers file staat. De app heeft berekend dat je werkdag efficiënter is als je thuis gaat werken. Eerst even ontbijten. De melk is bijna op… Je koelkast plaatst een bestelling bij de supermarkt; aan het einde van de dag wordt een nieuwe voorraad melk bij je bezorgd. Data is overal. En het is er steeds meer. Als bedrijf of organisatie ben je bijna gek als je data níet inzet om het beste uit jezelf naar boven te halen. Data en rapportages kunnen organisaties helpen bij voorspellen, sturen en rapporteren.

Optimale zorg

Neem een ziekenhuis. Als data laat zien met welke ziektebeelden cliënten binnenkomen, kun je voorsorteren op de opleidingen en trainingen die je medewerkers biedt. Of op het soort mensen dat je aanneemt. Zodat je de juiste medewerkers met de juiste skills op de juiste plek klaar hebt staan. En dus optimale zorg kunt bieden. Data kan een ziekenhuis ook laten inzien welke handelingen binnen welke teams veel uitgevoerd worden. Zodat die teams de juiste trainingen krijgen aangeboden.

Personeelsplanning

Data maakt het mogelijk slim te plannen. Dat geldt voor zorginstellingen – wanneer in het jaar is er een piek op de Eerste Hulp en hoe zorgen we dat we op die momenten voldoende personeel beschikbaar hebben? – maar ook voor bijvoorbeeld horecabedrijven. Heeft Duitsland vakantie en bewegen vakantiegangers zich vooral richting Nederlandse kust? Data over reisbewegingen is voor horecaondernemers rechtstreekse input voor hun personeelsplanning.

Strak data management

Maar hoe ga je te werk als organisatie? Wat moet je doen om datagestuurd werken écht de kans te geven die het verdient? Het begint allemaal met een strategie bepalen. Welke data wil je verzamelen en waarom, hoe houd je de kwaliteit van deze data hoog, hoe ga je data verzamelen en hoe leg je de data vast? Alleen als je je data management goed op orde hebt, kun je data voor je laten werken.

Interpreteren

Heb je eenmaal voldoende data verzameld, dan komt het leuke werk. Want data wordt pas nuttig als je ze interpreteert. Welke trends zie je, wat vertelt de data je? Welke info kun je combineren zodat er meer waardevolle informatie ontstaat? Vooraf een onderzoeksvraag formuleren helpt hierbij; het geeft richting en dwingt je tot focus.

Berg aan info

Een LMS zoals LearnLinq draagt bij aan datagestuurd werken. Het vertelt een organisatie hoe het ervoor staat met de kwaliteit van mensen en hoe medewerkers zich ontwikkelen. Wat de voortgang is van deelnemers van een bepaald leerpad. Een LMS is in feite een gigantische berg met waardevolle informatie die – als je deze ontsluit – het topmanagement vertelt hoe het is gesteld met de kwaliteit van medewerkers, het middenmanagement vertelt waar de hiaten in kwaliteit precies zitten en het lagere management handvatten geeft voor concrete actie.

Data en ethiek

Door datagestuurd te werken, kun je op de muziek vooruit lopen in plaats van achter de feiten aan. Natuurlijk heeft data-gestuurd werken ook risico’s. Werken met data is uitermate privacygevoelig en is dan ook onlosmakelijk verbonden met ethiek. Je gaat goed om met deze kwetsbaarheid als je in je beleid vastlegt wat je aanpak is en als je alles wat je doet onderbouwt. En als je de menselijke maat niet uitbant; alleen dán behoud je de nuancering die nodig is om in alle veiligheid te werken met data. En kun je data voor je laten werken.

Auteur


Jaap Jan Meijer

 

Tags :