4 maart 2021 397 x bekeken

Stel je voor: het contract met de huidige leermanagementleverancier loopt ten einde. De organisatie vraagt jou om advies. Gaan we verlengen? Kiezen we voor een ander leerplatform? In dit blog vertel ik hoe je goed voorbereid de markt verkent, zodat je de juiste keuze kunt maken. 

Leren is niet meer weg te denken uit de huidige werkomgeving. De manier waarop dat gebeurt, verschilt per organisatie. Daarom is het aanbod van leerplatforms ook zo groot. Het is dus logisch dat je in je zoektocht naar een geschikt leerplatform soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Toekomstbestendig

Bij het kiezen van een toekomstbestendig leerplatform is de eerste vraag altijd: welke dienstverlening wil je als interne academie of opleidingsafdeling aanbieden? Want natuurlijk wil je medewerkers kennis en oefening bieden, maar om leren structureel onderdeel van werken te maken zijn visie, uitstraling van een leerplatform, werkwijze en beleid nét zo belangrijk. Daar komt bij dat e-learning tot nu toe voornamelijk gericht is op zelfstudie en formeel leren. Het mag best wat leuker en nuttiger!

Wat is je business case?

Om te bepalen welke dienstverlening je wilt uitzetten en uitstralen, beantwoord je de volgende vragen:

  • Hoe wil je de medewerker regie geven?
  • Hoe wil je het leren per team faciliteren?
  • Hoeveel tijd wil je in het functioneel beheer stoppen?
  • Wat mag het kosten?
  • Wie zijn je stakeholders?
  • Hoe kan je sociaal leren vormgeven?
  • Hoe leg je werkplekleren vast?

Kortom; wat is eigenlijk de business case voor het aanschaffen van een leerplatform?

In 3 stappen op koers

Om een business case te kunnen maken is het belangrijk om te weten welke toekomstwensen er zijn. De volgende drie stappen geven daarbij de juiste koers:

Stap 1: Wat ligt er nu?
Hoe ziet je huidige leerplatform eruit? Wat werkt fijn? Wat mist er? Welke feedback geven eindgebruikers? Wat heeft de functioneel beheerder nodig?

Stap 2: Wat is belangrijk voor de toekomst?
Waar wil je over twee, vier en zes jaar staan? Wat is de huidige visie op leren en is deze toekomstbestendig? Houd hierbij rekening met de huidige maatschappij waarin steeds meer online wordt geleerd, leren over nut en noodzaak gaat en werkend leren de norm is. Zorg ook dat je de belangrijkste stakeholders spreekt.

Stap 3: Wat is er nodig?
Bepaal welke functionaliteiten belangrijk zijn. De uitkomst hiervan vormt het plan van eisen. Formuleer ook de drie belangrijkste scenario’s en persona’s.

De markt verkennen

Na het doorlopen van deze drie stappen weet je wat jullie eisen en wensen zijn en kun je op zoek naar een leerplatform dat daarbij aansluit. Vraag leveranciers gerust om een demonstratie gericht op jullie scenario/persona om te bepalen of dat het juiste leerplatform voor jouw organisatie is!

Met al deze kennis zit je een stuk steviger in je stoel als je een (nieuwe) leermanagementleverancier moet selecteren. En je staat er niet alleen voor. Zullen we eens verkennen of we je daarbij kunnen helpen?

Auteur


Saskia Tiggelaar
Consultant

Tags :