29 maart 2021 149 x bekeken

Het LMS blijkt veel meer te zijn dan we ooit vermoedden

Je weet dat het eraan komt maar tóch is het gek: dat je van de ene op de andere dag van werknemer verandert in pensionado. Na 20 jaar LearnLinq en Noordhoff stop ik per april met werken. En komt er meer ruimte voor hobby’s, familie en – vooruit – nog wat leuke klussen voor Noordhoff. Ik kijk terug op dynamische decennia waarin de ontwikkelingen over elkaar heen buitelden.

In die twintig jaar begeleidde ik als consultant tientallen implementatie- en migratietrajecten. Trajecten waarbij organisaties een duik in het diepe namen door met een LMS zoals Edumanager of Ilias te gaan werken. De laatste paar jaar kwamen daar ook migraties bij van Edumanager en Ilias naar LearnLinq. Dit zijn vaak spannende processen, waarbij je als consultant moet kunnen inschatten of de klant er klaar voor is. En waarbij je vervolgens de eervolle taak hebt om van ‘niets’, ‘iets’ te bouwen. Om samen iets uit te werken wat voor de klant heel belangrijk is, waar écht behoefte aan is. Een zinvolle applicatie waar iedereen goed mee kan werken. En waarmee leren en ontwikkelen naar een hoger niveau wordt getild.

Het LMS heeft in de afgelopen decennia een steeds belangrijkere positie binnen lerende organisaties gekregen. Van een simpel programma waarmee je personeel kunt trainen, is het langzaamaan geëvolueerd naar een full service tool waarmee veel meer te doen is. Waarmee je bijvoorbeeld ook de kwaliteiten van medewerkers kunt aantonen. Waarin bevoegdheid en bekwaamheid te zien zijn. Waarmee je kunt evalueren, 360 graden feedback kunt geven en waarmee je prima kunt aan komen bij kwaliteitscontroles voor subsidietrajecten. Het LMS blijkt véél meer te zijn dan we ooit vermoedden!

Er is nu meer kennis bij klanten aanwezig dan toen ik mijn carrière begon. Waar medewerkers in een ver verleden nog het zweet uitbrak bij alleen al het opstarten van de computer, weten ze inmiddels veel beter hoe ze omgaan met alle digitale gemakken van nu. Dat is mede te danken aan steeds intuïtiever werkende applicaties. Aan een LMS dat gebruiksvriendelijk is en er aantrekkelijk en fris uitziet. Organisaties hebben anno 2021 de mogelijkheid hun leerplatform volledig te personaliseren, zodat medewerkers zich erbij thuis voelen. Werken met een LMS is dus ook nog eens leúk geworden; wie had dat gedacht?!

Sommige van onze klanten ken ik al vijftien jaar. De gesprekken met hen gaan al lang niet meer alleen over werk. Eén van de klanten met een mooie, grote uitdaging was de gemeente Amsterdam; hier deden we een implementatie met een grote groep eindgebruikers en maatwerk met betrekking tot de autorisaties. Ook voor het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis en zorgorganisatie Careander heb ik met ontzettend veel plezier gewerkt.

Het werken met deze en alle andere klanten heeft mij ook veel geleerd. Als consultant ben je degene die het belang van de klant hoog in het vaandel moet hebben. De klant moet toe zijn aan de overstap naar een nieuw LMS. Gaat hij te vroeg over, dan heeft hij er niks aan. De consultant is ook degene die oog moet hebben voor álle partijen die te maken krijgen met het LMS. Niet alleen voor de beslissers die bepalen of het LMS er gaat komen en hoe het eruit gaat zien, maar zéker ook voor de eindgebruiker, die uiteindelijk óók de vruchten van een LMS moet gaan plukken.

Mijn tip voor de volgende generatie consultants is dan ook: onthoud dat je altijd met mensen te maken hebt. Verlies je niet in technische snufjes en blijf niet hangen in je rol als expert maar realiseer je altijd dat het systeem dat je uitrolt ook zonder jouw support straks bruikbaar en leuk moet zijn voor medewerkers. Dat betekent dat je je kennis moet overdragen, je skills moet delen en je ervaringen moet doorvertellen aan je klanten. Gelukkig zie ik deze passie ook bij mijn collega-consultants.

Met die instelling weet ik zeker dat in de toekomst nog veel meer organisaties gaan profiteren van een goed leerplatform. Een LMS, of – want de ontwikkelingen gaan in sneltreinvaart door – van een innovatief en hypermodern LxP. Gelukkig blijf ik nog projecten doen voor Noordhoff, want ik kan de boeiende wereld van leren en ontwikkelen niet zomaar achter me laten!

Auteur

Dick Pieren
Consultant