4 oktober 2022
Noordhoff Professional deed vanuit de L&D monitor in samenwerking met Studytube een onderzoek naar de lange termijn L&D-trends in zorgorganisaties. Het is niet onbekend dat de zorgsector zwaar onder druk staat. Het beleid voor leren en ontwikkelen is dan ook vooral gericht op het behoud van medewerkers. Echter, blijkt uit het onderzoek dat nog niet eens de helft van de ondervraagden tevreden is over de aandacht voor leren en ontwikkelen in de organisatie. Maar waar ligt dat aan? We gingen er in het webinar van 13 september 2022 over ‘Trends & ontwikkelingen leren in de zorg’ dieper op in.
Tijdens het webinar gingen Inge Schlebaum, consultant Noordhoff Professional, Tommie Niessen, verpleegkundige en auteur van Tommie in de zorg, Miriam Boer, manager AVL Academie en Ester Koot, onderzoeker Sparkey/Motivaction met elkaar in gesprek.
Gedeelde verantwoordelijkheid
In een krappe arbeidsmarkt is het behoud van medewerkers belangrijker dan ooit. Dat komt uit het onderzoek in de top 3 naar voren als één van de belangrijkste redenen om een L&D beleid te voeren. Het behoud van medewerkers is volgens Miriam echter niet alleen de verantwoordelijkheid van de afdeling L&D: “Ik geloof er heel erg in dat leren absoluut belangrijk is om mensen te behouden, anderzijds vind ik het een gedeelde verantwoordelijkheid. Er komt meer bij kijken dan alleen het leer- en ontwikkelaanbod. En dat is een worsteling waar we allemaal mee te maken hebben.” Tommie sluit zich daar geheel bij aan. Volgens hem is het fijn dat de leermogelijkheden er zijn, maar zou niet alleen daar de focus op moeten liggen. “Kijk naar de mens achter de zorgverlener. Er moet een goede werk-privébalans zijn. Een verpleegkundige die net is bevallen, heeft bijvoorbeeld geen zin en tijd om naast de zorg voor de kleine een hbo-opleiding te volgen. Leren en ontwikkelen is maatwerk.”
Vrijheid
Wat voor Tommie belangrijk is om in de zorg te blijven werken, is dat hij rust kan vinden in het werken in de zorg. Hij noemt minutenregistraties als voorbeeld. “Dit werkt naar mijn idee belemmerend. Geef mij de vrijheid, laat mensen vrij in het zorgen. Als je goed voor je zorgverleners zorgt, zorg je indirect goed voor je patiënten.” Ook Inge sluit zich daarbij aan. Er is in de afgelopen jaren zoveel administratie en tijdsdruk bij gekomen. “Haal dit weg bij de zorgverleners en geef hen de tijd om te zorgen. Onderzoek binnen je eigen zorgorganisatie hoe de zorg weer om zorg kan draaien. Zet daarbij de medewerker op 1 om vervolgens de patiënt op 1 te kunnen zetten.”
Eigen regie
De zorg voor de patiënt gaat voor alles. We leven in de waan van de dag, het is druk. Maar hebben we daardoor ook voldoende kans om het leren en ontwikkelen beter op te pakken? En helpt het om medewerkers daarin juist de eigen regie te geven? “Samen met mijn team vind ik dit één van de moeilijkste punten”, zegt Miriam. “We variëren in aanbod, tijdstippen en dagen. Maar met eigen regie moet je eerst bij jezelf beginnen. En soms nemen zorgprofessionals niet de tijd, of gunnen ze zichzelf niet de tijd om het leren en ontwikkelen op te pakken. Dat is ook een beetje zorg-eigen denk ik. Het ‘ik zorg liever voor een ander dan dat ik een cursus volg voor mezelf’-principe.” Er wordt vanuit afdeling L&D regelmatig een appel gedaan, echter zijn de zorgprofessionals zelf verantwoordelijk voor het leren. Volgens Ester onderschrijft het onderzoek wat Miriam zegt. “De budgetten zijn er, het geld wordt alleen niet opgemaakt. Uit onderzoek blijkt dat de mate waarin autonomie wordt gegeven aan leren en ontwikkelen in de zorg veel hoger ligt dan in andere branches, dat is wel 10%. Zorgprofessionals zijn nog te bescheiden, ze moeten zichzelf vaker op de eerste plek zetten.”
Ludiek en efficiënt
Maar hoe zit het dan met de nieuwe instroom van medewerkers? De inzet van ontwikkelprogramma’s kan mogelijk een onboardingsproces versterken. Miriam geeft hiervoor een goed voorbeeld. Zelf stapte ze acht jaar geleden vanuit het bedrijfsleven in de zorg. Ze kwam er al snel achter dat het onboardingsprogramma in de zorg inefficiënt geregeld is. “Steeds weer leggen we hetzelfde uit aan een ander persoon, dat moeten we toch kunnen decentraliseren?”, legt ze uit. “Maar een volle dag in een klaslokaal, is niets voor zorgverleners. Daar wilde ik dus wat aan doen. Ik zette voor de onboarding een escaperoom op met spellen waarbij kluizen met informatie geopend moesten worden en introduceerde een elektrospel. Saaie, maar belangrijke materie hebben we op een leuke manier vormgegeven. En het is multidisciplinair. Iedereen speelt dit samen op de eerste twee dagen. Dit onboardingprogramma scoort gemiddeld een 9,5. Het bespaart in uren en er is een grotere tevredenheid.” Esther: “Uit de L&D monitor blijkt dat we liefst zo efficiënt mogelijk leren. Dit is een mooi voorbeeld om op een ludieke en efficiënte manier op te leiden.”
Inspiratie opdoen?
Vraag een adviesgesprek aan met één van de professionals van Noordhoff via professional@noordhoff.nl. . We denken graag met je mee.
Neem contact op
Kijk het webinar terug
Download de L&D monitor